My Blog

Sterilizarea pisicii


Circulă tot felul de informații în mediul online privind acest aspect deosebit de delicat: sterilizarea pisicii. Înainte de a lua o decizie, cel mai bine este să vă informați. Însă mai trebuie să știți că doar medicul veterinar este în măsură să vă dea cele mai corecte informații. Nu în ultimul rând, doar el vă spune după un control amănunțit, dacă este momentul potrivit sau nu pentru această procedură, indiferent de vârsta animalului. Mai jos câteva recomandări generale, înainte de vizita la veterinar:

  1. Sterilizarea este diferită la masculi față de femele. Procedura de sterilizare în cadrul masculilor este relativ simplă și ușoară, putând pleca cu pisicul acasă la doar câteva ore după intervenție, de îndată ce a trecut efectul anesteziei. La femele însă, această procedură este o idee mai complexă, ca o adevărată operație. În funcție de vârsta sau specificul animalului, această procedură poate fi simplă sau mai puțin simplă, de aceea este indicat un control și un set de analize înainte.
  2. Și recuperarea post operatorie este diferită la masculi față de femele. Dacă în cazul unui mascul recuperarea durează aproximativ 24 de ore sau chiar mai puțin, la femele durează în jur de 10 zile (până se reface pielea și aproximativ 14 zile până se refac și mușchii) și necesită o îngrijire mai aparte. Incizia în cazul lor este mai mare și atunci vindecarea nu se face atât de repede. Oricum ar fi, este bine să aveți câteva zile libere în perioada respectivă pentru a supraveghea animalul și a putea ajunge cu el la veterinar la cel mai mic semn de pericol. 
  3. Vârsta animalului este foarte importantă și în funcție de aceasta, și modul în care reacționează animalul la anestezie sau la întreaga operație poate fi diferit. După un consult al animalului, doctorul veterinar va stabili dacă este cazul să facă această operație sau nu. 
  4. Efecte adverse. Cele mai des întâlnite probleme după această procedură sunt posibile efecte provocate de anestezie (amețeli, vărsături, dezechilibru fizic – durează cât timp este activ anestezicul în organism, doar câteva ore și depinde foarte mult de la pisică la pisică) și posibile infecții, în special în cazul femelelor, fiindcă operația lor se vindecă mai greu și locul trebuie îngrijit cu atenție.
  5. Sterilizarea nu este doar un moft. Dincolo de perioadele mai puțin plăcute pentru stăpânul animalului atunci când blănosul intră în călduri, dincolo de faptul că nu oricine își dorește sau poate îngriji pui de pisică, prin sterilizare se reduce riscul de tumori mamare în cadrul femelelor, dacă sterilizarea este făcută înainte de vârsta de 2.5 ani a pisicii.  De asemenea, sterilizarea mai previne apariția piometrului, a chisturilor ovariene, precum și a altor afecțiuni.





Gina's Dream Designed by DROPLIGHT | Droplight | Published By Droplight Copyright © 2017

Imagini pentru teme create de richcano. Un produs Blogger.