My Blog

Toaletarea pisicii


Iată câteva aspecte importante de care trebuie să ținem cont în ceea ce privește îngrijirea pisicii, încă de la cele mai mici vârste sau de îndată ce a ajuns în căminul dvs.

Litiera

Litierele sunt de mai multe dimensiuni, mari, medii sau mici, și sunt comercializate atât cu capac, cât și fără. Dacă pisicuța dvs. este încă pui, ar fi bine să nu puneți capacul litierei sau să dați deoparte ușa. Acest lucru este doar temporar, până mai crește și reușește să-și facă drum către litieră. De asemenea, dacă pisica dvs. este de mari dimensiuni și observați că se murdărește după ce folosește litiera, puteți să o lăsați fără capac, coada pisicii va rămâne astfel în afară și veți elimina riscul de a se murdări sau de a împrăștia nisip în jur. La achiziționarea litierei nu uitați să cumpărați și o lopățică. 

Nisip

Există mai multe tipuri de nisip: cel clasic sau care face bulgări și care este mai fin și mai ușor de colectat, sau nisipul de tip silicat. Acest este preferatul celor mai mulți utilizatori, întrucât absoarbe mai bine mirosul, astfel încât litiera nu trebuie schimbată foarte des. Atenție la puii de pisică! Atunci când sunt mici, unora le place să se joace în nisip sau chiar să-l mănânce. Prin urmare, vă recomandăm să îi supravegheați atunci când sunt mici și să folosiți pentru început un nisip mai fin, care nu este atât de atrăgător pentru jucăușii puișori.
Există, de asemenea, nisip cu diverse arome: lavandă, trandafiri etc. Vă recomandăm să testați câteva tipuri și să vedeți ce agrează pisica dvs. cel mai bine. Există și pisici mofturoase cărora dacă nu le place nisipul, nu folosesc litiera. Este recomandat să schimbați nisipul o dată la 3-4 zile și de fiecare dată să spălați litiera, înainte de un nou așternut.
Nu uitați de filtrul litierei care se regăsește la litierele cu capac, deasupra. Acesta ajută la păstrarea mirosului nedorit în litieră, dar trebuie schimbat și el o dată la două luni pentru a evita riscul de îmbolnăvire sau mirosuri neplăcute permanente.

Odorizante

Și aceste produse se regăsesc pe piață în diverse sortimente: pot fi spray-uri de cameră cu diverse arome sau se pot găsi sub formă de praf care se pune direct în litieră, peste nisip. Pentru a proteja siguranța animalului dvs. vă recomandăm să cumpărați astfel de produse numai de la magazinele de specialitate, unde produsele comercializate sunt testate și sigure pentru animale.

Perie și pieptăn

Sunt obiecte care nu trebuie să lipsească din casa dvs., indiferent dacă pisica are blană lungă sau scurtă. Sunt importante nu doar pentru aspectul estetic sau pentru curățenia din casă, cât și pentru sănătatea animalului. Este un lucru știut că pisica se îngrijește singură, limba sa funcționând ca o adevărată perie. Pisica însă înghite parte din păr pe care îl regurgitează mai apoi. O periere adecvată reduce riscul ingerării părului și al eliminării dese a „bolului de păr”.
Este recomandat ca procesul de periere să înceapă încă din prima lună de viață a pisicii, mai întâi în joacă, apoi din ce în ce mai des. La început veți folosi o perie cu peri moi, pentru puii de pisică, ajungând apoi la o perie pentru adulți, în câteva luni de zile. Pentru pisicile cu blană lungă puteți folosi și un pieptăn cu dinți mari și rari, iar pentru cele mai nărăvașe, care nu stau la periat, puteți folosi o perie-mânușă. Perierea zilnică este ideală, dar dacă acest lucru nu este posibil, încercați măcar o dată pe săptămână. Altfel, blana se poate încâlci, adună praf, scame și bacterii, în special în cazul pisicilor de talie mare și blănoase, cum sunt cele din rasa Maine Coon.

Forfecuță de unghii

Un alt aspect controversat este dacă pisicilor li se taie gheruțele sau nu. Rămâne să decideți dvs. asta, împreună cu doctorul veterinar, dar da, de cele mai multe ori se recomandă tăierea gheruțelor. Se începe după vârsta de 3 luni, după ce mai crește puișorul și se poate face lunar, cu o forfecuță specială de unghii. Dacă nu credeți că puteți face asta acasă, puteți ruga doctorul veterinar să o facă la fiecare control. Acest lucru vă va fi de folos și dvs., mai ales dacă aveți o pisicuță jucăușă, dar și pisicii, sau obiectelor din casă, întrucât nu va mai fi tentată să își încerce gheruțele peste tot.
Există, de asemenea, și covorașe de ascuțit gheruțele sau sistemele sisal, pe care pisicile le folosesc și pentru joacă, dar și pentru zgâriat.

Șampon pentru pisici

Pisicile nu au nevoie de baie, exceptând, desigur, acele exemplare cărora pur și simplu le place apa. Se pot întâmpla însă diverse accidente în urma cărora blana patrupedului dvs. favorit să nu miroasă tocmai frumos și atunci va trebui să acționați. Puteți șterge pisica cu un prosop înmuiat în apă călduță, fără să o speriați, și să curățați zona sau puteți apela la un șampon. Cele mai folosite sunt șampoanele uscate, care se pot utiliza direct pe blana pisicii și nu necesită clătire, doar ștergere cu prosopul.

Șervețele umede pentru pisici

Unele pisici au secreții mai abundente în zona ochilor, fără să fie neapărat o problemă cu asta. Puteți folosi o compresă cu apă caldă pentru a curăța zona sau șervețele umede speciale pentru pisici, disponibile la magazinele de specialitate. Verificați însă cu doctorul veterinar dacă pisica are sau nu o problemă la ochi, înainte de a începe orice tratament.

Tundem sau nu pisicile?

Părerile sunt împărțite în acest caz, dar trebuie neapărat să plecăm de la premisa că pisica trebuie să fie cea care este bine. Nu estetic, ci fizic. Dacă pisica a suferit de o boală anume sau dacă medicul veterinar recomandă asta, o puteți tunde. Dacă are blana foarte lungă și nu reușiți deloc să o periați, de asemenea poate fi tunsă la un anumit interval de timp. Nu tundeți însă pisica dacă credeți că îi este cald, pisica transpiră oricum prin pernuțe și de regulă îi place căldura, deci nu este neapărat o problemă pentru ea. Puteți tunde pisica și din motive estetice pentru ea, însă țineți cont dacă cooperează în momentul în care este tunsă, altfel nu merită riscul de a o chinui.
Acestea fiind scrise, vă dorim o viață minunată și sănătoasă alături de pisica dvs. și, nu uitați, vă stăm oricând la dispoziție pentru orice detalii legate de îngrijirea și întreținerea acesteia!


Gina's Dream Designed by DROPLIGHT | Droplight | Published By Droplight Copyright © 2017

Imagini pentru teme create de richcano. Un produs Blogger.